Salat på rot

Det er sommer. Det er tidvis sol. Og da passer det kanskje godt med litt agurktid – les salattid – her på bloggen?

Kasse med salat på verandaen.
Ta en salat. Ta gjerne fire, ta åtte, ta alle.

Salat rett i handa

For de siste årene har vi gjort et genialt grep på heimebane. Hver tidligsommer har vi sådd salatfrø i en sjøllaga kasse på verandaen. Og etter kort tid dukker det opp grønne blad som står og gjør seg fine gjennom sommeren. Dermed er det bare en liten tur ut, før vi kan plukke duggfriske blad som kan brukes til det meste. Frokostskiva, hamburgeren, kyllingsalaten, tacolefsa, matpakken, pizzaen, og så videre og så videre.

Genial kasse

Vi har både bladsalat og to typer ruccola denne sommeren. Og salatkassa er så genial på flere vis.

  • For det første gjør den salat veldig billig. Jeg bruker å kjøpe noen poser med frø, og så varer de noen år. For det er ikke mange frøene som trengs for å få rikelig med grøntfôr. I år fikk jeg riktignok hjelp av 4-åringen under våronna, så derfor er årets avling litt vel tett i tett. Men vi tynner fortløpende ved å spise salat til så godt som alle måltider.
  • Det andre er at vi har helt sluttet å kjøpe – og kaste – salat i sommerhalvåret. I gamle dager var det mang en halvspist ishavssalat, som etter litt for lang tid i kjøleskapet, dumpet ned i matsøpla.
  • Det er fin læring for disse som er små. Det å så et frø, og se hva som dukker opp fra jorda.
  • Og så spiser vi mye mer salat enn noen gang tidligere. Fordi den er så delikat og tilgjengelig og fersk og supergod.

Salat i flere runder

Salat på rot i hagen anbefales veldig. For oss som er ekstra ivrig på salaten, er et godt tips å så i flere runder. Altså en ny runde mot slutten av juli for eksempel. Da får du ferske salatblad også utover tidlighøsten. Og om du ikke har veldig mye plass til ei sjølsnekra kasse, er jeg sikker på at både mindre kasser og krukker kan brukes.

God salatsommmer!

Berit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.