Før og nå

I det siste har jeg intervjuet flere personer som var barn i Norge på 1940-tallet. Og selv om det ikke er så forferdelig lenge siden, så er barndommene som skildres veldig, veldig annerledes enn både den som jeg hadde på 80-tallet, og våre barn har i 2015.

Krig og etterkrigstid er et kapittel for seg selv. Men forskjellene stopper ikke der.

Det å vokse opp i en heim uten innlagt vann. Bære vannet inn i huset. Før det ble brukt. Så båret ut igjen.

Oppvekst uten elektrisitet. Skulle det leses på senga måtte det spørres så fint man bare kunne om å få ha med seg et stearinlys.

Sykdommene. Som florerte. Døden nær av kikhoste som baby. Skarlagensfeber, kanskje etterfulgt av en periode hvor urinen var rød av blod. Frykten for polio. Lillesøstera som døde før hun var et halvt år. Måneder uten en man hadde kjær, fordi vedkommende var isolert på sanatorium med tuberkulose. Meslinger som herjet med en liten stakkar.

Det er stor forskjell på før og nå. Og jeg skjønner godt at mange av dem som husker disse sykdommene på kroppen, kan bli forferdet over debattene som nå går om vaksiner.

Men selv om mye var krevende før i tiden, er det også så mye fint og godt som skildres. Om tida før rikdommen skylte over Norge. Det å få dekorere juletreet med pynt man selv hadde laga. At den største lykke på jord var å få en bitteliten pose med godteri på julekvelden. Det å bruke sin egen fantasi og kreativitet til å lage leker. Det å jobbe samme, hele familien, for å få endene til å møtes. Gleden over å få nye sko til 17. mai. Begeistringen over å få lov til å ta utdanning.

Det er fint å få lov til å være med på slike stunder tilbake i tid, lære om hvordan det ganske nettopp har vært i Norge. Det gir en rar, ambivalent følelse. En blanding av takknemlighet over det vi har i dag, men også en god porsjon selvkritikk. For selv om vi har «alt» og «alle» muligheter i dagens samfunn er jeg ikke sikker på at det automatisk gir et lykkeligere liv. Den muligheten må vi gripe selv.

Berit   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.