Karsten og Petras univers

Jeg imponeres igjen og igjen over forfatter Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt sin evne til å fange oppmerksomheten til våre barn. Filmene og tv-serien er selvfølgelig veldig populær, men også når vi leser bøkene sitter de som lys og lytter med hele seg. Til tross for at bøkene er helt blottet for superhelter og rosa prinsesser.

Julebok
Juleboka har ett kapittel for hver dag i desember, og er så mye brukt at det måtte teip til for å holde den sammen.

Isteden handler de om enkle ting. Som en barnehagedag, som vennskap, det å besøke en gård, en brannstasjon, et sykehus. Det å lære seg å sykle uten støttehjul. Det å bli litt redd. Det å ha mot til å holde på med noe, selv om kompisene ikke synes det er kult. Det å se på stjernehimmelen etter at det har blitt mørkt.

Petra får besøk
Karsten og Petra tar deg med!

Spesielt på kveldstid er det fint å ta fram en av bøkene i serien. Og i går kveld, kvelden før den første barnehagedagen på veldig lang tid for et barnesinn, hjalp Karsten og Petra oss med å lage en overgang fra ferie til vanlig ukedag. Da kunne vi i ro og mak forberede oss til morgendagen, ved å lese om da Duestien barnehage drar på tur til brannstasjonen.

Det er så herlig å se at noe så lavmælt som ei lita bok med slike trivelige fortellinger funker, i et medielandskap som er så intensivt og superhipt. Og kanskje istedenfor «tross av» fraværsfaktoren til de nevnte klisjeene (superkrefter og prinsessetyll), er det kanskje heller «på grunn av» at disse mangler. I Karsten og Petra sitt univers er det rom for det hverdagslige, det rolige, det fine. Rom for det livet som barna lever. Fortellinger som det er enkelt og godt å henge med på.

Berit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.