Knekk knekkere knekkebrød

Jeg digger knekkebrød. Lite slår ei morgenstund med en kopp te og et knekkebrød med bremykt, ost og ei skive eple på toppen. Og papiravis, selvfølgelig!

I gamle dager, relativt sett, brukte jeg en liten formue på disse fancy kjøpe-knekkebrødene som bugner av frø og andre godsaker. Så godt! Men så dyrt når man spiser det ofte.

Med gründertilværelsen blir veldig mange utgifter betraktet i et nytt lys, og trolig var det litt av motivasjonen for at jeg begynte å bake knekkebrød selv. Og for en lykke! For etter et visst antall brett med knekkebrød har dette blitt en av mine spesialiteter. Dessuten er det en kjempegrei aktivitet å gjøre sammen med barna en ettermiddag. 3-åringen vår blander i alle ingrediensene, rører det hele sammen og snikspiser både ost og frø. Herlig!

Så en liten advarsel: Dersom du er fersk knekkebrødbaker er det lurt å starte karrieren med å være litt tålmodig med deg selv. Mine ble i alle fall ikke supergode på første forsøk, men med litt tid fant jeg noen knep som gjorde at de gikk fra ok til nam!

Jeg har hele veien tatt utgangspunkt i knekkebrødoppskriften til Tine som du finner her. Men jeg bruker ofte å gjøre noen små vrier på oppskriften, alt etter hva jeg finner i skuffer og skap.

Sett komfyren på 160 grader varmluft.

Bland det tørre i en bolle:

4 dl store havregryn
4 dl grovmalt hvete (jeg bruker ofte grovmalt rug til variasjon)
2 dl solsikkekjerner (av og til bruker jeg gresskarfrø helt eller delvis her, det gjør knekkebrødene litt strammere i smaken)
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
1 ts sukker (kan droppes, men gjør seg noe innmari)

IngredienserOg så ost:

Sammen med alt det tørre bruker jeg å ha i en klump revet gulost, for eksempel Edamer, Norvegia, Jarlsberg osv. Her er det bare å velge din favoritt blant ostene, eller den du har en rest av i kjøleskapet. Mengdemessig bruker det å bli ca en liten neve med revet ost, men her er det bare å prøve seg fram. Med ost er det mye enklere å få knekkebrødene skikkelig sprøe. Og så blir de veldige gode!

Rør sammen

Når alt (det tørre og osten) er er blanda sammen tilsetter du 7 dl kaldt vann og rører sammen.Tre ruserDeretter fordeles røra på tre bakepapirkledde stekebrett. I oppskrifta til Tine står det to brett, og dersom du liker tykke knekkebrød er det sikkert best å ta to, men jeg synes oppskrifta er akkurat passe til tre brett. Prøv deg fram så finner du ut hva du liker, og hva som passer best i komfyren din.SlikkepottBruk så en slikkepott og smør utover røra. Også dette kommer du til å bli veldig god på etter en 8-10 produksjoner av knekkebrød.

Etter ti minutter

Steking

Totalt skal knekkebrødene stekes i ca 70 minutter, på 160 grader varmluft. Jeg bruker å sette inn brettene uten at knekkebrødene er oppdelt. Etter at de har stekt i 10 minutter tar jeg ut brettene og bruker pizzaskjæreren til å lage passe størrelse. Når det gjøres etter 10 minutter, har massen begynt å bli litt fastere, og da blir delinga enklere og knekkebrødkantene finere. Men pass på at du ikke venter for lenge, bruk alarm!

Når kuttinga er gjort, gjenstår ca 1 time av steketiden. Sett klokka på 30 minutter. Når den tida har gått, omrokkerer du inne i ovnen, slik at alle brettene får en ny plass. Stek så i 30 minutter til. Når steketida er ute, er ikke nødvendigvis alle knekkebrødene helt ferdigstekt. Jeg bruker å ta ut de som er ferdige og lar resten steke noen minutter til. Dersom knekkebrødene knekker enkelt fra hverandre er de ferdige. Er knekket litt «seigt» trengs det lenger tid.

Knekkebrød

Avkjøl baksten og vips har du en ny ladning til kjøkkenskuffa. Jeg bruker julas kakeboks hele året. Den holder baksten sprø helt til siste bit er spist opp.

Knekkebrød-gave

Ofte bruker jeg å gi bort knekkebrød som julehilsener og andre anledninger som fortjener en liten oppmerksomhet. Veldig populær gave!

Til slutt: Synes du dette hørtes litt omstendig ut? Som sagt: Du får det raskt i fingrene dersom du gir det noen forsøk. Tvi tvi 🙂

Berit

Oppsmurt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.