Drømmen om Kardemomme by

For tida er det Kardemomme by som leses når barna legger seg. Og Thorbjørn Egner kan jammen kunsten å fange både liten og stor. Riktignok er kanskje minstefrøkna på 2 år i yngste laget for å henge med i svingene, men resten av bøtteballetten er «all Egners». 4-åringen lar seg rive med av røverne, løva, brannen hos Tobias i tårnet og tante Sofie. Mamma’n tar seg ofte i å bli filosofisk, og tenker på Kardemomme by versus samfunnet vi selv lever i. Både i stort og smått.

For det er forlokkende i både rolige og turbulente tider å drømme om Kardemomme by. Den er så avgrensa og oversiktlig. Og så vet i alle fall mamma’n at selv om det underveis er spennende og nesten litt skummelt, ja så går jo alt så bra til slutt.

Samtidig samler millioner seg i Frankrike. Politimester Bastian er skutt. Folk flytter fra byen. Mange er redde. I alle fall jeg. Men det blir litt bedre når jeg ser en ung kvinne kysse en VG-reporter. For rota til alt ondt er ikke bare lediggang, men også det å peise på med mer ondt.

Det er lett å se verden gjennom sine egne briller. Jeg tar meg ofte i å tenke over hvor tilfeldig mitt verdensbilde er. Det at jeg ble født i 1982. I Norge. I en familie hvor mamma har mange likhetstrekk med Pippi. Jeg må huske at ikke alle har vokst opp med samme rammer. Og jeg må huske at selv om jeg føler at mitt verdensbilde er riktig, så vil andre kunne mene noe annet.

Jeg tror ikke riktig verdensmedisin i alle sammenhenger nødvendigvis er Kardemommeloven. Men jeg tror likevel at vi trenger mer av den. At dersom vi starter i det små, med den som utgangspunkt, så kan vi klare å skape gode møter mellom mennesker. Gode møter som vil gi frukter. Gode møter hvor både du og jeg får ny innsikt og nytt fellesskap.

La oss håpe at det blant millionene i Paris oppsto mange slike møter.

Helt til slutt:

Og «apropos kjøttkak» som vi sier her i Verdal, når overgangen går fra det ene til noe helt annet: 2-åringen som ikke finner roa med Kardemomme by begynner virkelig å la seg begeistre for «Da Per var ku», også skrevet av nevnte Egner. Den er en nydelig inngangsport til Thorbjørn Egners univers. Dagens lille anbefaling sånn på tampen!

Berit

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “Drømmen om Kardemomme by”