Moms til begjær

En fin ting med det å starte eget foretak er at jeg må sette meg inn i så mye nytt. Som merverdiavgift, for eksempel. Et litt søvndyssende ord for en språknerd, men veldig viktig for en næringsdrivende.

Å kalle merverdiavgift (MVA) for noe nytt, er egentlig helt feil. Det er vel lite jeg er borti så ofte som nettopp moms, som avgifta gjerne kalles. Hver eneste gang jeg handler mat i butikken for eksempel. På kassalappen står det tydelig hvor mye av summen jeg betalte som nettopp er MVA.

Jeg hadde nok et ganske klart bilde av hva denne avgiften var. At det er et beløp som går uavkortet fra den jeg handler av, til staten. En skatt på handel rett og slett. Når jeg nå driver egen bedrift ble det raskt behov for å få på plass et litt skarpere bilde. Og det første jeg lærte er at de første 50.000,- kronene jeg omsetter, de er fritatt for moms.

Så langt, så enkelt. Men når man får over 50.000 kroner i omsetning på 12 måneder, da starter moroa. For fra og med 50.000,-, er de aller fleste bedriftene pliktig til å registrere seg i MVA-registeret (tror du også kan gjøre en frivillig registrering før den tid, men det har jeg ikke satt meg skikkelig inn i).

I alle fall, når bedriften blir tatt inn i dette MVA-registeret skjer det ting. Det ene er at videre omsetning er MVA-pliktig, så fremt man ikke driver business som er unntatt fra MVA. Altså må man da legge til MVA på regninga som sendes. Og disse MVA-pengene skal ved neste korsvei betales videre til staten. Det andre som skjer, dersom jeg har forstått det riktig, er at bedriften kan få tilbake MVA på deler av bedriftens innkjøp.

Men moms er ikke bare moms. For innenfor MVA-satsene finnes det ulike prosenter. Den vi som handler er borti oftest er satsen på 25 prosent. Det er den vi betaler når vi kjøper mat, klær, kosmetikk, og de aller fleste varer og tjenester. Så finnes det en sats på 15 prosent, såkalt matmoms. Denne gjelder for eksempel når du kjøper mat på gatekjøkkenet og tar med deg hjem for å spise. Men spiser du i restauranten er det plutselig 25-prosenten som gjelder, så derfor har en del spisesteder med begge disse mulighetene to ulike priser for «spise her» eller «ta med».

Det finnes også en sats på 8 prosent. Denne gjelder for eksempel når vi kjøper kinobilletter. Og så er det en sats på 0 prosent(!). Dette er tjenester som er fritatt for moms, men hvor omsetningen er registreringspliktig. Det finnes også en egen sats for fiskeres omsetning – og muligens også enda flere varianter.

Det er kanskje ikke så veldig rart at man kan bli litt svimmel av det hele, men jo mer jeg setter meg inn i dette, jo artigere blir det.

For min del ble det magiske tallet 50.000,- passert i april, så nå venter jeg på svar på min registrering. Og det er først når registreringen er godkjent at man har lov til å kreve inn MVA. Fakturaer som sendes mens man venter på svar kan derfor ikke påføres moms, men dette må kreves inn i etterkant. Og så er det når registreringen i momsregisteret er på plass at man får de tre bokstavene MVA som «etternavn» på organisasjonsnummeret sitt. Sånn ser man om en bedrift er MVA-pliktig eller ikke. Det hadde jeg heller ikke forstått skikkelig før ganske så nylig.

Mine etterforskninger så langt har kommet fram til at når jeg selger ferdige bøker til en kunde, er dette registreringspliktig omsetning, men den kommer innenfor satsen på 0 prosent. Mens andre tjenester, som for eksempel tekstforfatting, korrekturlesing og kommunikasjonsrådgiving vil havne innenfor den alminnelige satsen på 25 prosent.

Heldigvis er det god hjelp å få i moms-jungelen. Fra regnskapsfører og ikke minst Skatteetaten. Sistnevnte er veldig kjekke til å svare på mail via altinn og arrangerer også jevnlige gratis kurs for ferske næringsdrivende. 3. september skal jeg derfor på kurs i Steinkjer. Her er det sikkert plass til flere – påmeldingsfrist er 27. august 2015.

Det blir fint. For selv om mange rundt oss kan mye om moms og de tre fine bokstavene MVA, så tror jeg det er innmari smart å gjøre leksene sine på dette feltet. Hvis ikke kan i verste fall veien til både bøter og fengsel bli ubehagelig kort. Man kødder nemlig ikke med moms. Derfor er det like greit å bli oppriktig glad i den først som sist.

Berit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.