MIN MORFAR

Jøtulverk startet egentlig med morfar, Roy Jørstad (1928-2014).

Han hadde alltid vært glad i å fortelle og holde taler, og da han nærmet seg 75 år, fikk jeg oppgaven med å være skrivemaskina hans. Hver gang han hadde et nytt leserinnlegg, et minneord eller en Rotary-tale på hjertet, så kom han på besøk. Eller vi tok arbeidsøkta hjemme i kårhuset hans, over en kopp pulverkaffe eller tre.

En dag sa han at gjerne ønsket å skrive ned noen av sine barndomsminner. Og i løpet av en tiårsperiode, innimellom korte og lengre taler og stadig flere minneord, noterte jeg ned side på side.

Så kom, heldigvis, dagen da vi skulle feire at det var 80 år siden familiegården, han hadde levd på nesten hele livet, kom inn i familien. Og det ble sparket bak jeg trengte for å ferdigstille det lille bokprosjektet vårt.

morfar-farfar forteller

Det endte med et hefte på nesten 80 sider. Med tekster om en barndom så veldig ulik min, bilder som hadde ligget i skuffene i alt for mange år og avslutningsvis noen av de mange talene og tekstene han hadde hatt på hjertet i ulike sammenhenger.

Det ble mange besøkende som de neste årene fikk se og lese i heftet da de kom innom for en kopp kaffe hos morfar. I tillegg fikk alle etterkommere et eksemplar til sin egen bokhylle. Og selv om morfar nå er borte, er det så godt å kunne sette seg å bla i dette heftet. Mimre litt, gråte litt, smile litt. For han var ikke bare en fantastisk morfar. Han var også en herlig uredd fyr, med replikken klar.

Morfar og jeg på hans 85-årsdag i 2013.
Morfar og jeg på hans 85-årsdag i 2013.

Ønsker du også å lage en livsminnebok? Enten din egen eller gi det i gave til noen du er glad i? Sjekk denne siden.

Berit

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “MIN MORFAR”