Bokbad om samisk historie

I morgen er det 6. februar. Samenes nasjonaldag! Og jeg er så heldig å få feire den sammen med skaperne av boka Samisk historie i Vera og fjella omkring (2024): Jan Persson, Frode Strand, Åke Jünge og Harald Bugge Midthjell. Klokka 18.00 er det bokbad med de fire i teaterhuset her i Verdal, og jeg skal lede samtalen. Her et lite glimt fra da vi var samla til planleggingsmøte i forrige uke.

Dette bokbadet ser jeg skikkelig fram til. For dette er ei veldig fin, viktig og samtidig vemodig bok. Ei bok som skildrer mye av den samiske historien i Verdal over en periode som nærmest sammenfaller med perioden med fornorskingspolitikk. Derfor er det også mye trasig. For behandlinga av samer og det samiske i Norge, er et mørkt og vondt kapittel.

Boka er på 184 sider, og inneholder masse navn, faktainformasjon, historie og bilder om enkeltpersoner og fjelltraktene rundt Vera. Underveis i lesinga var det sånn at jeg tenkte at denne boka må jeg ha med i sekken når jeg neste gang skal oppi Vera. Kanskje jeg finner fram til Hansmyra, Heggøya og Grönås?

Boka er viktig. Boka er lærerik. Den er tidvis munter. Og den gjør meg vemodig – over alt vi har tapt og ødelagt på veien. Språket, kulturen, mennesker. Men boka skriver heldigvis fram levd liv og samiske skikker slik at det ikke forsvinner helt. Jeg får så lyst til å ta en tur tilbake i tid, og oppsøke en av gammene i Veresfjellet og se livet som utspant seg rundt dem. Et liv som mennene bak denne boka heldigvis er i stand til å finne og samle spor etter.

Har du lyst til å lære mer om vår samiske historie i Verdal, så anbefaler jeg denne boka. Og kom gjerne til teaterhuset i morgen for bokbad og fellesskap. Feiringa av samisk nasjonaldag 6. februar er kanskje en av de viktigste datoen det moderne Norge har. Velkommen og Læhkoeh biejjine! (Gratulerer med dagen på sørsamisk). Fra klokka 17.30 serverer arrangør og utgiver Verdal kommune bløtkake til alle gjester!

Berit Fikse med bok som er full av lappe og kommentarer. Hun er klar for bokbad med forfatterne 6.2.24.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.