Fra rest til fest

Jeg har ofte hørt at det er så enkelt å lage potetkaker. Det er bare å ta potetrestene, og med bittelitt mel og mosing og stekepanne, blir det rykende fersk delikatesse.

I forrige uke fikk vi testet ut teoriene i praksis. Og de viste seg å stemme. Både det om at det er så enkelt og at det er så godt. Potetkakene ble så populære at bakemesteren selv ikke rakk å smake på dem. Men hva gjør vel det når etterkommerne spiser opp potetrestene til kveldsmat?

Du trenger:

250 gram potet, kokt og skrellet
Vi brukte kalde Folva-poteter, og det funket veldig fint, men ser at mange potetkakeoppskrifter anbefaler at potetene er litt varme når du går i gang.

50 gram mel
Vi brukte siktet byggmel, men her tipper jeg at det meste innen siktet mel er innafor. Prøv deg fram med det du har i kjøkkenskuffa.

¼ teskje salt

Sånn gjør du det:

DEIGEN: Mos potetene med en gaffel. Rør inn saltet. Fortsett å mose med gaffelen mens du tilsetter litt mel om gangen. Mos det godt inn, før du tar litt til. Gjenta helt til du får tilsatt alt melet. Da får du en passe fast deig som du knar til ei pølse på en litt melete kjøkkenbenk.

Kjøkkenbenk med kjevla potetkake.UTBAKING: Del pølsa i ca. seks deler. Form delene til boller som du kjevler til en flat runding. Pass på at du bruker nok mel slik at det ikke blir for klassete. Når rundingen er på plass brukte jeg en pizzaskjærer for å få kantene litt finere.

Lita hand bruker gaffel til å stikke hull i luftboblene i potetkaka mens den steker.STEKING: Kakene skal tørrstekes. Altså ikke smør i den varme panna, bare kaka med litt mel. Vi har ikke takke, så vi brukte stekepanna. Jeg mener vi satte plata på ca. 7 av 10. Legg kaka i panna og la den bli litt fast. Bruk en stekespade og flytt den litt rundt i panna, så slipper du at den brenner seg. Vend den. Bruk en liten gaffel til å stikke hull på luftbobler som oppstår. Vi vendte den 3-4 ganger. Når den har fått fine brune stekeflekker, og ser passe fast ut på begge sider, er den ferdig.

Nystekte potetkaker på ristVi serverte debutpotetkakene med sukker og jordbærsyltetøy. Noe som ble veldig populært. Og la meg legge til at selv 6-åringen som «hater» poteter synes dette var skikkelig godt. Derfor er dette langt fra siste gang vi bruker potetrestene på denne måten. Og som 4-åringen sa underveis da hun sto og prikket hull i luftboblene:

– Vi lage kake, sjøl om ingen har bursdag!

Hurra for potetrester 🙂

Berit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.